Welke typen groen energie kunnen gebruikt worden?

Ondertussen kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om groen energie te gebruiken in huis in plaats van de traditionele energiebronnen die een stuk schadelijker zijn voor het milieu. Hierdoor komen er ook steeds meer energieleveranciers bij die echt puur groen energie aanbieden aan hun klanten, zij laten grijs energie dus helemaal links liggen. Bij groen energie kan gebruik worden gemaakt van diverse verschillende bronnen, waarvan je in dit artikel een paar voorbeelden kunt vinden. 

Zon 

Bij energie vergelijken kun je dus kiezen voor groen energie, wat vaak voor een groot deel bestaat uit zonne-energie. Dit is de meest veelvoorkomende groene energiebron van ons land. Meestal wordt het geproduceerd met behulp van fotovolta├»sche cellen. Deze cellen vangen zonlicht op en zetten het vervolgens om in elektriciteit. Zonne-energie wordt bovendien veel gebruikt voor het verwarmen van zowel gebouwen als warm water, terwijl het ook ingezet kan worden voor verlichting en koken. Zonne-energie is inmiddels betaalbaar genoeg geworden om onder meer in huis te gebruiken maar wordt ook op grotere schaal gebruikt om hele straten van stroom te voorzien.

Waterkracht

Dit type groene energie, ook wel waterkracht genoemd, gebruikt de stroming van water in rivieren, beken, dammen of elders om energie te produceren. Waterkracht kan zelfs op kleine schaal werken met behulp van de stroming van water door leidingen in huis of kan afkomstig zijn van verdamping, regenval of de getijden in de oceanen. In ons land wordt waterkracht amper gebruikt, wat vooral komt doordat Nederland vlak is. Alle energieleveranciers kunnen daarentegen wel energie dat opgewekt is door middel van waterkracht leveren, maar vaak is dit dan geproduceerd in het buitenland. Onder meer Rusland is een grote producent van waterkrachtenergie. 

Biomassa

Deze hernieuwbare hulpbron moet zorgvuldig worden beheerd om echt bestempeld te worden als een groene energiebron. Biomassa energiecentrales gebruiken namelijk houtafval, zaagsel en brandbaar organisch landbouwafval om energie op te wekken. Hoewel bij het verbranden van deze materialen broeikasgassen vrijkomen, is deze uitstoot nog altijd veel lager dan die van op aardolie gebaseerde brandstoffen.

Biobrandstoffen

In plaats van biomassa te verbranden zoals hierboven vermeld, kunnen deze organische materialen worden omgezet in brandstof zoals ethanol en biodiesel. Omdat de biobrandstoffen in 2010 slechts 2,7 procent van ‘s werelds brandstof voor transport hebben geleverd, hebben ze naar schatting de capaciteit om tegen 2050 aan meer dan 25 procent van de wereldwijde vraag naar transportbrandstof te voldoen. Of dit ook daadwerkelijk gebeurt is natuurlijk nog maar de vraag.

Geothermische energie

Dit type groene stroom maakt gebruik van thermische energie die net onder de aardkorst is opgeslagen. Hoewel het nodig is om te boren om toegang te krijgen tot deze hulpbron, waardoor de impact op het milieu in twijfel wordt getrokken, is het een enorme hulpbron wanneer deze eenmaal is aangeboord. Geothermische energie wordt tegenwoordig bovendien al duizenden jaren ingezet. Vroeger werden zo namelijk baden gemaakt in warmwaterbronnen. Dezelfde bron kan ook gebruikt worden voor stom om turbines te laten draaien en elektriciteit op te wekken, wat dus gezien wordt als groen energie.