welke-manieren-zijn-er-om-het-energieverbruik-te-verlagen

Welke manieren zijn er om het energieverbruik te verlagen?

Welke manieren zijn er om het energieverbruik te verlagen? Er zijn ontzettend veel trucs en manieren waarop dat kan. Krijg eerst inzicht in uw energieverbruik dat is de belangrijkste stap. Alleen zo ziet u waar u het beste kunt beginnen. Loopt het gasverbruik de spuigaten uit? Dan is de eerste stap natuurlijk daarmee te beginnen.

Welke manieren zijn er om het energieverbruik te verlagen?

Uw centrale verwarming is een heerlijke luxe, maar het kost kubieke meters gas als u niet oppast. De centrale verwarming hoeft ook niet overal te verwarmen. Verwarmd u de slaapkamers? Is dat echt nodig? Slapen in een warme slaapkamer is niet bevordelijk voor de gezondheid en de nachtrust. Zet uw radiator hier dan ook uit. En in de overige slaapkamers. Ga maar eens na, in de badkamer wordt het warm genoeg tijdens een douchebeurt. Dus de radiator hoeft hier niet aan te staan. Dit geldt ook voor de andere kamers in huis.

Isoleren kan een optie zijn

De meeste tijd wordt doorgebracht in de woonkamer. Daar kan de radiator gerust aan blijven. Als u enkel de radiator daar gebruikt scheelt het al minimaal €150 per jaar aan gaskosten. Er kunnen andere redenen zijn waarom u meer stookt in huis. Als uw woning slecht geïsoleerd is bijvoorbeeld. Als het financieel mogelijk is isoleer uw woning dan ook. Dubbel glas aanbrengen waar enkel glas zit. De muren en de vloer isoleren levert ook rendement op. Maar dit zijn prijzige klussen. Wel is het zo dat overheid u helpt met een subsidie op het isoleren.

Subsidie voor particulieren

Particulieren kunnen vanaf 2 september 2019 gebruikmaken van de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Met deze subsidie kunt u uw woning energiezuiniger maken met isolatie. Bekijk voor het indienen van uw aanvraag eerst de voorwaarden voor de SEEH.

De overheid stimuleert duurzame energie

De overheid doet dit om het aantrekkelijker te maken om de woning te renoveren. Het is daarbij ook nog eens goed voor het klimaat. En niet alleen isolatie wordt gesubsidieerd maar ook de aanschaf van duurzame verwarming. Denk hierbij aan een pelletkachel of een warmtepomp. Met de subsidie woningisolatie is er veel mogelijk. Een energiebespaarlening behoort ook tot de mogelijkheden. Zonnepanelen kunt u ook plaatsen om het energieverbruik te verlagen. In dat geval maakt u gebruik van uw eigen geproduceerde energie. De btw op de aanschafkosten mag teruggevraagd worden bij de belastingdienst.

Thuis beginnen met energie besparen

Maar de meest simpele manieren voor het verlagen van uw energieverbruik kunt u thuis doen. Trek eerst maar eens de stekkers uit het stopcontact. Gebruikt u de printer niet dagelijks? Trek deze stekker eruit. Dit geldt voor alle apparaten die niet dagelijks worden gebruikt. Ook als u klaar bent met het laden van uw apparaten mogen de stekkers eruit. Hiermee voorkomt u dat u onnodig stroom verbruikt. Op jaarbasis scheelt dit ook weer €50 aan stroomverbruik.

Een andere manier om te besparen is het bekijken van uw gewoonten met betrekking tot de wasmachine. Want hoe vaak doet u de was? Zorg dat uw wastrommel compleet gevuld is voordat de was wordt gedraaid. Halve wasjes kosten u namelijk veel meer stroom. En dan hebben we de wasdroger nog. Dit luxe apparaat kan veel stroom verbruiken. Ook hier geldt dat u deze het beste kunt gebruiken wanneer deze vol is. Hoe groter uw apparaat hoe meer stroom deze verbruikt.

Energiezuinig versus energieslurper

De koelkast is uiteraard een groot apparaat maar deze zal 24 uur per dag stroom nodig hebben. Dit apparaat kunt u niet ontkoppelen. Een energiezuinige koelkast is uiteraard zuiniger dan een oude vertrouwde koelkast. Als u deze kunt vervangen doe dit dan ook. Het scheelt enorm in het stroomverbruik. Bent u in het bezit van een tweede koelkast of vriezer? Vraag u zelf af of u dit echt nodig heeft. Want het tweede exemplaar draagt ook bij aan een verhoogd energieverbruik.

Isoleer de leidingen in huis

De leidingen die van de cv naar de radiatoren loopt kunt u ook isoleren. Dit isolatiemateriaal kost u een paar euro. Radiatorfolie aan de achterkant van de radiator plaatsen kost ook amper wat, maar houdt de warmte wel binnen. Tochtstrippen zijn ook maar een euro en houden al veel tocht tegen. Sluit natuurlijk ook de deuren achter u. Dat zorgt er tevens voor dat de warmte binnen blijft. Zet daarentegen in de nachtelijke uurtjes een raam op een kiertje. Want een goede vochtbalans is belangrijk. Dit zorgt ervoor dat de lucht in huis niet te droog of te vochtig is.

Lagere energienota? Vergelijk energieleveranciers

De simpele budgettips die u thuis toepast om te besparen zorgen al voor een lagere energienota. De duurdere tips natuurlijk ook, maar niet iedereen is bij machte om dit te betalen. Tot slot het zoeken naar de goedkoopste energieleverancier is ook een optie. En dat is ook de meest gekozen keuze. Daarmee weet men op jaarbasis al snel gemiddeld €350 te besparen.

Een reactie plaatsen