waarom-gaan-mijn-energiekosten-omhoog

Waarom gaan mijn energiekosten omhoog?

Uw energiekosten gaan omhoog door verschillende redenen. De energiebelasting in Nederland bijvoorbeeld: die wordt verhoogd voor alle huishoudens. Net als de overige heffingen. De belastingvermindering wordt dan weer verlaagd. En de leveringsprijzen gaan weer omhoog. Het wekt veel verwarring maar ook irritatie op. Want de energiekosten beslaan al een groot deel van onze vaste lasten.

Waarom gaan mijn energiekosten omhoog?

Een vaststaand feit is dat de energiekosten dus alleen maar duurder worden in de toekomst. Mooier dan dat kunnen we het niet maken. Gas zal het zwaarst worden belast. De gasprijzen worden hoger en de belasting erop gaat omhoog. Dit is omdat de vraag naar gas gaat toenemen. We zullen meer gas uit het buitenland gaan importeren. Dit komt omdat de Nederlandse gaswinning schade toebrengt aan omwonenden. Veel oude kolencentrales zijn gesloten waardoor de gasvraag ook hoger wordt. Omdat er wereldwijd verduurzaamd wordt zal de vraag naar stroom ook toenemen. En dat zorgt voor hogere energiekosten.

Verzekeringen en andere vaste lasten worden duurder

De overheid schotelt ons dan wel een positief beeld voor. De werkelijkheid is anders. Alles wordt duurder. De boodschappen worden duurder dankzij een verhoging van het belastingtarief. Verzekeringen worden ook duurder. Vooral autoverzekeringen zijn enorm duur geworden. Volgens verzekeraars heeft dit te maken met extra kosten die zij maken. Het risico dat ingedekt moet worden. En zo ook bij onze energierekening. Om Nederland versneld te laten verduurzamen zijn meer duurzame energieprojecten nodig. En die worden betaald uit de subsidiepot.

Meer stimulans nodig om te verduurzamen

Wij als huishoudens betalen hier aan mee. In de vorm van de energiebelasting op stroom en gas. En de extra bijdrage aan de Opslag Duurzame Energie. De Opslag Duurzame Energie (ODE) is bedoeld om bedrijven te stimuleren meer duurzame energie op te wekken. Het is een Ministeriële regeling. Met andere woorden het geld komt bij de overheid terecht. Nederland wekt zelf veel te weinig groene stroom op. Dat aandeel moet stijgen en het liefst zo snel mogelijk. Landen in het Scandinavisch gebied doen het op dat vlak veel beter.

Zweden is het meest duurzame land ter wereld

Zweden is nu al koploper op het gebied van duurzame energieproductie. Zij richten zich dus 100% op duurzame energie. Zij willen dan ook het eerste energieneutrale land ter wereld worden. Ze willen subsidie’s verstrekken voor elektrische auto’s en auto’s die duurzaam zijn. Opslag voor duurzame energie is ook een speerpunt voor Zweden. Nederland loopt in dat geval enorm achter en op de duurzaamheidslijst staan ze nog net niet onderaan. Daar moet dus verandering in komen. En dat begin is gemaakt door de energieheffingen duurder te maken.

Tarieven voor energie en gas stijgen ook

Energieleveranciers gaan door de hogere vraag naar energie en gas ook hun prijzen verhogen. Dat resulteert voor Nederlandse huishoudens in een duurdere energierekening. Netbeheerders maken ook hun kosten dus ook daar zien we een stijging. Kortom de energiekosten worden niet alleen duurder voor u maar voor ons allemaal. Wilt u voorkomen dat u veel te veel betaald? Dan is energie besparen nog altijd een goede maatregel. Besparen begint thuis en kunt u zelf doen.

Gasverbruik temperen

Nu we weten dat gas toch wel één van de duurste posten op onze energierekening is, kunnen we daar rekening mee houden. Dat gasverbruik moet dus omlaag. En dat doet u al door simpelweg uw eigen gasverbruik te temperen. Gas gebruikt u voor warm water en de cv-installatie. Een douchebeurt inkorten scheelt al kubieke meters gas elke dag. Draai de kachel alleen aan in de woonkamer. In de andere vertrekken heeft u deze niet nodig. Want hoe vaak bent u daar?

Elk jaar energie vergelijken en overstappen met een voordeel van €400

Stap tot slot elk jaar over nadat uw energiecontract verlopen is. Een aantal weken voordat het energiecontract verloopt kunt u al starten met energie vergelijken. Een gemiddelde welkomstkorting levert u al €185 op. En de lagere tarieven die een andere energieleverancier biedt maakt dat u tot €400 per jaar kunt besparen.

Een reactie plaatsen